JANNA SYVÄNOJA
Smyckekonstnär - mottagare av Torsten och Wanja Söderbergs pris 2004.
28 januari - 6 mars

Den finska smyckekonstnären Janna Syvänoja tilldelades det prestigefyllda Torsten och Wanja Söderbergs pris 2004. Priset delas ut av Röhsska Museet i Göteborg och prissumman är på 500.000 kronor.

Janna Syvänojas har utvecklat konsten att använda enkla material som massproducerat papper, äggskal och blomblad till fulländning.

Den nordiska prisnämndens motivering lyder "Janna Syvänoja formger subtila och eteriska smycken som i design och materialval ifrågasätter den traditionella smyckekonsten. I sina smycken och installationer arbetar hon med material från naturens livscykel och med ting som andra valt bort. Med sitt eleganta och modesta formspråk problematiserar konstnären smyckets prägel av statussymbol och bidrar till en ny och intresseväckande utveckling av smyckekonsten".

JONAS LINDVALL
Arkitekt och möbelformgivare
28 januari - 27 februari

Jonas Lindvall är konstnären som blev illustratör, som blev industridesigner, som blev arkitekt, som blev konstnär. De senaste 12 åren har han fulländat hem och förändrat offentliga miljöer i 27 länder. I augusti 2004 listades han som en av tre "Wise Buys" - designer av morgondagens samlarmöbler - av Wallpaper. Hans möbler finns på Victoria Albert Museum i London och på Nationalmuseum i Stockholm. Liksom på Sony Ericssons kontor världen över, hos Nike i Oregon, på Sveriges ambassad i Berlin. I hemstaden Malmö, där han också är verksam, har han bl a inrett Restaurang Koi. I år tilldelades han priset Guldstolen för Bästa interiör och Bästa klassiker av Sveriges Arkitekter för restaurangen. I utställningen visas produkter för bl a Skandiform, deNord, Snickar-Per, Ballingslöv, Annell och Asplund. Dessutom redovisas olika inredningsprojekt och ombyggnader av villor.


Audioside
HANS-JÖRGEN HANSSON
Grafisk formgivare. Egget Textiles
28 januari - 6 mars
 
Hans-Jörgen Hansson har formgivit mönster sedan 1992. Han är mönsterdesigner för Egget Textiles sedan 2002 då företaget bildades i samarbete med Maria Johansson.

Textilierna från Egget Textiles skall vara så balanserade att de kan befinna sig i alla typer av arkitektoniska klimat. Med olika varianter av färgställningar kan tygets dignitet förändras, allt beroende på målet utav den slutgiltiga rumsuppfattningen.

Egget textiles representeras i Japan via ACTUS Interior som idag har 40 varuhus runt om i Japan.