Ung Svensk Form 2000
15 sept—l5 okt 2000

För tredje året i rad visas den jurybedömda vandringsutställningen Ung Svensk Form. Projektet startades 1998 av Föreningen Svensk Form med stöd av IKEA. Syftet är att uppmärksamma och premiera unga formgivare som fortfarande är mitt uppe i sin utbildning eller har varit verksamma en kortare tid. Man måste inte vara knuten till någon skola för att få delta, förutsatt att man är under 30 år. Ung Svensk Form ger de unga formgivarna chansen att synas i ett offentligt sammanhang, marknadsföra sig och knyta framtida kontakter. Möjligheten att medverka med en prototyp gör att projektet når de oetablerade formgivarna.

Juryn har i år gjort sitt urval bland ca 290 ansökningar. En vinnare tillika stipendiat har utsetts i respektive kategori. Vinnarna kommer att offentliggöras vid pressvisningen på Form/Design Center.

l årets jury ingår: Gunilla Allard,-Möbler och inredning, Jonas Blanking-lndustridesign, Maria ElmqvistRoll-Metall, Roland Hjort-Mode, Nina Jobs-Textil, Ola Rune-Arkitektur, Carina Seth-Andersson-Glas och Keramik, Helen Sköld- Grafisk form, illustration, Tillämpat foto och Rörlig bild, Lars Engman IKEA.

Det grafiska arbetet är signerat Jonas Williamsson, 1999 års vinnare i kategorin Grafisk form, Illustration, Tillämpat foto och Rörlig bild. Utställningsarkitekt är Johan Oscarson, en av 1999 års två vinnare i kategorin Arkitektur.

Turnéorter:
Malmö, Form/Design Center: 15 september - 15 oktober 00
Luleå, Konstens Hus: 4 november - 1 0 december 00
Östersund, Kulturmagasinet: 16 december 00 - 25 januari 01
Stockholm, Svensk Form, Skeppsholmen: 6 februari - 18 mars 01
Göteborg, Röhsska museet: 24 mars - 6 maj 01
Kalmar, Kalmar Konstmuseum: 19 maj - 12 augusti 01
Med reservation förändringar.

Vernissage torsdag den 14 september kl 18-22.

 


Program 2000