Pressmeddelande 2000-04-19

5 maj-11 juni 2000

Än en gång visar Form/Design Center Sverige bygger, en återkommande utställning som visar höjdpunkterna i svenskt byggande under de senaste fem åren. Med foton, modeller, skisser och ritningar presenteras aktuella byggnadsverk. Urvalet baseras på den nya guideboken Arkitektur i Sverige 1995-1999 av Claes Caldenby och Olof Hultin, utgiven av Arkitektur Förlag.

Utställningen visar god svensk arkitektur och vig bidra till diskussionen om kvalitet i byggandet. Urvalet är gjort med tanke på geografisk spridning och byggnader för olika ändamål. Stora offentliga byggnadsverk, till exempel museer, kulturinstitutioner och skolor utgör en majoritet av byggnaderna som visas i utställningen. Bostadsbyggandet har varit lågt i Sverige under 1990 talets sista fem år.

I utställningen visas också två byggnader uppförda i Berlin. Det är Residenset, bostadshus med representationsvåning för svenska ambassadören, samt den nybyggda Svenska Ambassaden, en modern kontorsarbetplats med ypperlig kvalitet i material och detaljer.

Kasper Salin-priset gick 1999 till Millesgårdens nya konsthall av arkitekt Johan Celsing. Konsthallen finns med bland de byggnadsverk som visas i utställningen, likaså övriga tre nominerade.

Av de nitton skånska byggnadsprojekt som presenteras i boken Arkitektur i Sverige 1995-1999 visas följande sex i utställningen: sjukhemmet i Höllviken, Stadsbiblioteket i Malmö, Villa Andersson i Svedala, Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) i Alnarp, Östratornsskolan i Lund samt Norra Hamnen i Helsingborg.

Utställningen är producerad av Arkitekturmuseet.

Tack till Nordsjö Akzo Nobel, Helsingborgs stad, Lunds kommun, Malmö stad, Svedala kommun, AB Hälsingborgshem, HSB Nordvästra Skåne, Riksbyggen Skåne.

 

Vernissage torsdagen den 4 maj kl 17-19 med invigningsföreläsning kl 17.30 av Olof Hultin, arkitekt SAR och chefredaktör för tidskriften Arkitektur.