Fagerhult

Pressmeddelande
2004-12-14


Fagerhult startar verksamhet i Kina


Med 13 städer med mer än 2 miljoner invånare vardera är Kina världens mest expansiva marknad. Fagerhult vill vara med på den utvecklingen och startar nu fabrik och säljkontor med inköpsorganisation i Suzhou respektive Shanghai.


–Under 2004 har vi utarbetat en ny affärsstrategi och ingående tittat på hur vi ytterligare kan utveckla vår verksamhet. Som ett led i detta har vi nu tagit steget och etablerat oss i Kina, säger Per Borgvall, vd på Fagerhults Belysning.
Marknaden i Kina växer rekordartat och källorna till den enorma tillväxten är flera. Stort inflöde av utländska investeringar, enorm tillgång på arbetskraft, snabb ökning av inkomst och hög utbildningsnivå är bara några av svaren på Kinas enorma utveckling. Shanghai är en av världens största städer med invånare på över 12 miljoner. Det är även den mest moderna staden i Kina och med sin närhet till havet är Shanghai en betydelsefull hamnstad.
Bolaget i Shanghai leds av Mats Johansson som närmast kommer från IMI Indoor Climate.
– Våra egna inköpare placeras i Shanghai, på så sätt får vi helt andra möjligheter att göra lönsamma affärer på rätt ställe, säger Per Borgvall.
Fagerhults nya fabrik ligger i Suzhou, väster om Shanghai, i Suzhou Industrial Park (SIP).SIP är en modern industripark med tydlig ekologisk profil och väl utvecklat kretsloppstänkande.
Bostäder, parker, biografer, shoppingcenter och utställningar är några av de faciliteter som erbjuds. I industribyn finns redan runt 1 500 utländska företag och Suzhou är den stad i Kina som växer snabbast och där utländska företag investerar mest i hela världen. Suzhou med omnejd har en befolkning på 6 miljoner.
– Detta är en oerhört spännande marknad. Att ha eget folk på plats i Kina är en förutsättning för att göra lönsamma affärer där, säger Per Borgvall.
Fördelarna med att ha fabrik i Suzhou är många. Staden är lättillgänglig med en väl utvecklad infrastruktur som underlättar resor både dit och vidare ut i landet. God relation med regeringen och bra tillgång till arbetskraft till låg kostnad är andra fördelar med Suzhou. Sist men inte minst har Suzhou en fullt fungerande energiförsörjning. Företagen i Suzhou är förskonade från strömavbrott något som annars är ett vanligt problem i Kina.
Inledningsvis handlar det om serietillverkning av standardprodukter. Det är billigare att tillverka i Kina och därför mest ekonomiskt rationellt. Fabriken är på 6 000 kvadratmeter och aktiviteter beräknas vara igång redan under våren 2005.
– Just nu pågår inflyttning av maskiner och rekrytering av personal och tillverkning beräknas starta under andra kvartalet nästa år. Redan under tredje kvartalet räknar vi med att leverera från fabriken, berättar Per Borgvall.

För mer information,vänligen kontakta:

Per Borgvall
CEO
tel:+46 36 10 87 06
mobil:+46 70 655 45 44
per.borgvall@fagerhult.se
 
Mats Johansson
Managing Director,Kina
tel:+86 21 5899 3489
mobil:+86 13795496450
mats.johansson@fagerhult.se
 

 

Fagerhults Belysning AB utvecklar, tillverkar och marknadsför högkvalitativa belysningssystem. Vårt produktsortiment omfattar armaturer för kontor, butiker, sjukhus, skolor, industrier och andra offentliga miljöer. Tillverkande enheter finns i Habo, Örnsköldsvik och Falkenberg. Utländska säljbolag finns i Norge, Danmark, Finland, Tyskland, Holland och Storbritannien. Till övriga marknader sker försäljningen via agenter. Fagerhultgruppen, där även Ateljé Lyktan, Aneta, Belid och Tryckta ingår, omsätter drygt 1 400 MSEK, har cirka 1 200 anställda och är noterad vid Stockholmsbörsen.

Fagerhult

Fagerhults Belysning AB. SE-566 80 Habo
Tel +46 36-10 85 00. Fax +46 36-10 87 70
info@fagerhult.se www.fagerhult.se