Yrjö Kukkapuro - designer
18.1.- 6.4.2008 


Utställning på Design Museum i Helsinki

På utställningen visas design av inredningsarkitekt Yrjö Kukkapuro, från början av hans bana år 1956 fram till hans senaste arbeten från år 2007. Utmärkande för Kukkapuros produktion är en stramt behärskad form och överväg användning av detaljer. Genom årtionden har han i sin design utgått från människokroppen och dess lagbundenheter.
Kukkapuro har varit ledande designer vid Haimi Oy, Lepokalusto Oy och Avarte Oy. Han är känd för sin design för offentliga utrymmen och stabilt samarbete med arkitektkåren. Således har varje finländare någon gång suttit i en av honom designad stol, t.ex. vid ett besök i en bank, på en teater, i ett auditorium eller på ett sjukhus.

Kukkapuro, som föddes 1933 i ett rökpörte i Viborgs landskommun och växte upp i Imatra drömde om konstnärsbanan. Han kom dock att studera möbeldesign vid Konstindustriella läroverket i Helsingfors.

Kukkapuros första framgångsrika modell var Moderno år 1957, som fortfarande är i produktion. Utgående från kroppens ergonomi kom ett tiotal stolar i glasfiber till på 1960-talet, t.ex. hans internationellt kända stol Karusell år 1964.

År 1973 övergick Kukkapuro till en strängt minimalistisk design, och lämnade plastmaterialen bakom sig för gott. Av 1970-talets produkter må nämnas stolen Remmi i stålrör. Kukkapuros huvudsakliga material kom att bli björkfaner som formats till stolar i ett oräkneligt antal versioner bl.a. den internationellt prisbelönade arbetsstolen Fysio.

Postmodernismen på 1980-talet, innebar för Kukkapuro en återgång till färg och dekorativa former. Det ergonomiska förhållningssättet stärktes än mer. Produkter från denna tid är bl.a. serien Experiment samt arbetsstolen Sirkus.

1990-talet medförde en ekologisk utmaning och ett nytt visuellt uttryck. Kukkapuro började använda tryck och abstrakta bilder på faneret i stolarnas ryggstöd och sitsar. Kända från denna tid är ”tatuerade” stolar samt tvärkonstnärliga verk såsom ljusinstallationen ”Magic Room”, av vilken man ser en rekonstruktion på utställningen i designmuseet.

Kukkapuros omfattande bana har fört honom runt världen, den senaste erövringen är Kina, där han verkat som föreläsare och designexpert.
Samarbetet med skogsuniversitet i Nanjing som inleddes i slutet av millenniet, har medfört en ny dimension i hans arbete. I egenskap av designexpert för Unescos bambuprojekt har den snabbväxande jättebambun blivit ett nytt material för honom. Skivor tillverkade av limmad bambu kan återanvändas, och är ett miljövänligt och ytterst hållbart trämaterial. Serien möbler i bambu från år 2004 för den kinesiska inre marknaden visas nu för första gången i Europa.

Kukkapuro är fortfarande verksam, hans senaste stolmodeller är en serie soffor och stolar, Element från år 2007, som monteras av digitalt bearbetade komponenter. Kukkapuro och hans hustru Irmeli Kukkapuro bor och arbetar i den ateljé de byggde på 1960-talet, en etta på 200 kvadratmeter i Grankulla.

Utställningen i Designmuseet är en omfattande översikt av Kukkapuros produktion. Här visas möbler och prototyper, armaturer, installationer, ett kollage av videodokument osv. En del av stolarna på utställningen kan provsittas.

I samband med utställningen publiceras en rikt illustrerad bok på ca 200 sidor, i en finsk- och engelskspråkig version.

Yrjö Kukkapuro
Yrjö Kukkapuro/Haimi, Karuselli 1965. bild Rauno Träskelin.