11.6 - 26.9.2004
ALVAR AALTO -

den finska funktionalismens Mästare

Designmuseets sommarutställning 2004 är
Alvar Aalto – den finska funktionalismens Mästare
. Storutställningen om Alvar Aalto, en av 1900-talets främsta formgivare, visar sidor av Aalto som i allmänhet inte tas upp på utställningar om honom. Utställningen som visas på Designmuseet presenterar bl.a. Aaltos tidiga produktion, hans smycken och målningar.


Vaser, Karhula-Iittala, 1936


Alvar Aalto är obestridligen en av 1900-talets främsta formgivare, men trots det har man fram till nu inte gjort någon heltäckande utställning om hans karriär inom design. Designmuseets storsatsning fokuserar på Aalto som formgivare och inredare och för fram den människonära Aalto som på 1930-talet satte sin prägel på formgivningen och dess skönhetsuppfattning. Han gav formgivningen en stark finländsk framtoning som alltjämt lever kvar.
Utställningen visar också Alvar Aaltos mindre kända produktion både inom formgivning och inom bildkonst. Det rika formspråk som präglar hans tidiga möbelproduktion avviker helt från hans minimalistiska klassiker från 1930-talet. Genom Aaltos tekniska innovationer kom dessa att förändra formgivningens historia för gott. Alvar Aalto var också en begåvad bildkonstnär, men största delen av hans konst är alltjämt okänd för den stora allmänheten.

 

Stol, 1932

Utställningen lyfter fram olika sidor av Alvar Aalto genom hans möbler, målningar, smycken och egna tankar. Aino Marsio-Aaltos, Elissa Aaltos och Maija Heikinheimos insatser tas också upp. Helheten är en både bred och detaljerad översikt av Aaltos arbete och den kreativa miljö som omgav honom.
 

14/6, NK Textilakammare, Sverige, 1950-talet.

Fil.dr. Kimmo Sarje kommenterar Alvar Aaltos produktion med en avdelning i utställningen. Utställningen produceras av Designmuseet i samarbete med Alvar Aalto Stiftelsen och Alvar Aalto - museet.


Photos: Rauno Träskelin