Foto: Thron Ullberg
Foto: Thron Ullberg

En hängande bokhylla med grafisk finess och tekniskt avancemang är Årets möbel 2007. Peter Cohen får Sköna hems utmärkelse och ett stipendium på 20 000 kronor för sin genomarbetade gestaltning.

”Äntligen en nyskapande bokhylla! Tack vare väl genomarbetade tekniska detaljlösningar har bokhyllan funnit sin form. Den smäckra konstruktionen får tunga böcker att sväva och det grafiskt starka uttrycket gör Cell till ett smycke för väggen”, lyder juryns motivering.

– Hyllan är både rätt teknisk i sin konstruktion och spektakulär i sin smäckerhet, säger Peter Cohen som här om året växlade spår i livet. Från välkänd filmregissör och filmproducent till formgivare av möbler.

Foto: Thron Ullberg
Foto: Thron Ullberg

Hans hyllsystem – Cell – är grafiskt elegant och har ett enkelt arkitektoniskt uttryck som både smälter in och gör sig gällande på samma gång. Och så tar den lite plats i rummet. Bokhyllan är ett hängande system – det bärande hyllplanet är förankrat på en icke synlig bärprofil som är fäst i väggen – med tunna grunda hyllplan i stål och kompaktlaminat. De djupare hyllplanen sitter överst, 21,5 cm och 18 cm, och de grundare, 5 cm, under axelhöjd.

– 95 procent av böckerna i ett modernt hem är inte större än att de ryms på hyllorna, kommenterar formgivaren. Stora lexikon, skrymmande musikanläggningar och Lp-skivor – allt har försvunnit eller krymt i storlek. Den här hyllan är anpassad till dagens och morgondagens verklighet – och skiljer sig på så sätt från alla onödigt djupa och luftsamlande hyllor.

Som autodidakt iklädde sig Peter Cohen rollen som industridesigner och ingenjör när han steg för steg löste konstruktionen. Ett snedställt snitt i hyllplanet som vilar löst på en kula, var en utgångspunkt, men att pressgjuta zinkkulor på en stålvajer visade sig vara komplicerat. Specialisttillverkaren tvivlade, men lyckades så småningom. Och anordningen blev enormt stark! Varje kula klarar enligt deras mätningar minst 150 kilo – medan 5-7 kilo skulle räcka mer än nog.

De 50 cm korta hyllorna är också extremt starka. Kombinationen med laminat på metall är mer eller mindre unik. Det är också materialet som ger det grafiska uttrycket, en timid elegans och en estetik som når igenom med eller utan böcker i hyllan.
– Jag gillar också att hyllplanen ser smäckrare och tunnare ut än de egentligen är, säger han.

Hyllsystemet tillverkas i Sverige och produceras av Peter Cohens bolag Fraktion 2 med showroom i Stockholm. All försäljning sker genom Scandinaviandesign.com med butik på nätet och i Malmö.
Peter Cohen har vid fyllda 60 hunnit med ett helt yrkesliv innan den egna formgivningen nu tagit över. Som filmare har han gjort animerad barnfilm, Kalles klätterträd från 1975 den mest kända, liksom dokumentärer. Undergångens arkitektur om perverterad skönhetskult och barbari i Nazityskland blev en internationell framgång, visad på bio och tv över hela världen och flerfaldigt belönad.

Detta är Årets möbel
Årets möbel, Sköna hems utmärkelse för god och nyskapande möbelformgivning, delades första gången ut 1993. Årets belönade möbel kan ses på möbelmässan – Stockholm furniture fair – i Sköna hems monter i entréhallen.
Samt hos Fraktion 2 på Norrtullsgatan 45, (ingång från parksidan)
För öppettider se www.scandinaviandesign.com/cell

Utmärkelsen och ett stipendium på 20 000 kronor, delas ut vid en ceremoni på möbelmässan i Stockholm den 7 februari.

Årets jury
har bestått av Cilla Robach, intendent på Nationalmuseum,
Björn Dahlström, möbelformgivare, Shideh Shaygan, inredningsarkitekt
och Dan Gordan, redaktör på Sköna hem.

Tidigare mottagare av Årets möbel
1993 Johan Hellström för bokhyllan Kubik.
1994 Morten Kjelstrup och Allan Østgaard för barnmöbelserien Mammut.
1995 Björn Dahlström för Liten fåtölj.
1996 Jan Schedin för bord- och bänkserien J.S.
1997 Anki Gneib för hylla Squeeze.
1998 Jonas Bohlin för kollektionen Liv.
1999 Åke Axelsson för stol Anselm.
2000 Mats Theselius för stol Ambassad.
2001 Jonas Lindvall för stol Oak.
2002 Boris Berlin och Poul Christiansen för gummistolen Non.
2003 Per Sundstedt för gungpallen Ving.
2004 Stefan Borselius och Fredrik Mattson för stolen Sting.
2005 Thomas Bernstrand för bordet Uddabo

Kontakt: Peter Cohen, 0706-302 533
Sköna hem/Dan Gordan, 08-736 37 11Cell finns till försäljning i e-butiken scandinaviandesign.com

Email request