Aluminiumriket Sveriges hederspris för 2008 har tilldelats Hans Pruth och hans företag Byarums Bruk. Priset delades ut i samband med organisationens årsstämma, som hölls i slutet av mars, 2009, hos Sapa Profiler AB i Vetlanda.

Hans Pruth och Anders Friberg.

Branschorganisationens ordförande Anders Friberg läste upp motiveringen: ”Vinnaren av Aluminiumriket Sveriges hederspris för år 2008 är ett företag som under en lång följd av år målmedvetet arbetat med formgivning som konkurrensverktyg på sin marknad. Företaget kombinerar ursprungliga, hantverksmässiga metoder och klass¬iska modeller med modern design, höga kvalitetskrav och stort miljöengagemang. Det är en ära för styrelsen att dela ut det sjätte hederspriset till ett företag som idag är ett starkt varumärke med god lönsamhet och som utvecklat en fin kultur och anda bland personalen. Aluminiumriket Sveriges hederspris 2008 tilldelas Byarums Bruk AB.”

Tradition
För fyra år sedan besökte jag Byarums Bruk och träffade Hans Pruth för första gången. Jag kommer tydligt ihåg känslan av genuinitet när vi steg in i gjuteriet. Det var som om tiden hade stått stilla sedan 40-talet. Tänk dig att få stiga in i ett gjuteri där maskiner, gjutformar och det dunkla ljuset är som taget ur en av SF:s journal-filmer. Det är onekligen historiens vingslag som möter dig. Det är också den här kän¬slan av tidlösa ting och design som präglar alla de produkter som har passerat igenom gjuteriet. Form och kvalitet har alltid varit honnörsord för Byarums Bruk.

I Byarum tillverkas soffor, bord och urnor, som vi genom åren vant oss vid att se i våra trädgårdar och parker. Det är som om de alltid har funnits där. De flesta av oss har någon gång tagit en kopp kaffe och njutit av att sitta i möblerna från Byarum.

– Design ska tåla tidens tand, den får inte kännas daterad berättar Hans Pruth, som är ägare av Byarums Bruk sedan 1974.

Från början var Byarums Bruk ett prydnadsgjuteri, där landskapsvapen, lampetter, sparbössor och mycket mer tillverkades. Men när svensk industri tog fart under 50-talet började man med legotillverkning. Det var vid den tiden när företag som Alfa Laval, Scania Vabis och Svenska Fläktfabriken lade grunden till de svenska industriframgångarna.

När Hans Pruth köpte företaget av bröderna Zander och Bertil Bokinge på 70-talet såg han möjligheten att utveckla tillverkningen av park- och trädgårdsmöbler.

– Jag tog fram gamla modeller som fanns sedan tidigare och vi började komplettera sortimentet med nya produkter, berättar Hans.

Före Hans tid så var marknadsföringen av möbler ganska passiv, men som tidigare marknadschef på Mölnlycke började Hans marknadsföra möblerna och framgången var ett faktum.
Gjuteriet arbetar med äldre, hantverksmässiga metoder och kraven på kvalitet och känsla är honnörsord hos personalen. Företagets maskinpark är i stort sett intakt sedan 40-talet.

– Vi tittar inte på ny produktionsutrustning utan vi lever på den kunskap och den maskinpark vi har idag, säger Hans Pruth.

Varje detalj gjuts i en form av natursand, sot och vatten, så kallad råsandsformning, utan kemiska bindemedel. Därefter fylls formen med smält metall och det gjutna stycket framträder. Detta ger varje modell en unik yta som, enligt Hans, inte går att ersätta med nya tillverkningsmetoder.
Sedan 80-talet har Byarums Bruk samarbetat med duktiga designers och idag består produktionen av en blandning av klassiska modeller och modern design. Företaget är ganska försiktigt och släpper inte mer än några få nya produkter per år. Den äldsta modellen är daterad redan år 1780.

Torbjörn Larsson

Aluminium Scandinavia
Romfartuna, Nortuna gård, S-725 94 Västerås, Sweden
Phone +46 21 270 40, Fax +46 21 270 45, Mobile +46 708 18 81 00
www.aluminium.nu, torbjorn.larsson@nortuna.se

 

Produktion av Soffan Lessebo, en dag på gjuteriet.

 


Byarum, 567 92 Vaggeryd
Tel: 0393 - 222 10. Fax: 0393 - 223 80
E-mail: byarum@byarumsbruk.se

Utställningar:
Stockholm B3, Barnhusgatan 3. Tel: 08 - 21 42 31
Göteborg
L6, Lasarettsgatan 6. Tel: 031 - 13 83 90
Byarum Fabriken. Tel: 0393 - 222 10