År 1947 grundades Byarums Bruk av bröderna Zander och Bertil Bokinge. Tillverkningen bestod till en början främst av prydnads- och hushållsprodukter i sandformat aluminiumgjutgods. I inledningsskedet göts även några få produkter i brons. Sortimentet var enormt – man göt stekpannor, prydnadstomtar, små moraklockor, askkoppar, leksakshästar och en mängd andra mer eller mindre nyttiga saker.
Av flera orsaker valde bröderna att istället för det traditionella järnet huvudsakligen arbeta med aluminium; en ny metall som bara hade använts i kommersiellt syfte i sextio år.
Aluminium upptäcktes för ungefär 200 år sedan och var länge en oerhört exklusiv metall som användes för exempelvis smycketillverkning. Det sägs att när Napoleon III:e bjöd till bords, lät han sina gäster äta på guldtallrikar medan han själv år på en tallrik av glänsande aluminium. Ett av de första gjutstyckena i aluminium är Eros-statyn på Picadilly Circus i London. Den göts 1893 och står fortfarande kvar välbehållen.
 De fördelar som bröderna Bokinge såg är att aluminium i kallt tillstånd är mindre sprött än gjutjärn, att det är lättare och att det inte rostar. Dessutom ger aluminium en bättre arbetsmiljö eftersom man gjuter vid 800 grader, medan järn smälter först vid ca 1300 grader.

Möbeltillverkningen tar fart
 Femtiotalet på Byarums Bruk ägnades till stor del åt legotillverkning av detaljer till verkstadsindustrin, men i början av sextiotalet blev gjutna parksoffor och utemöbler allt viktigare i företagets produktion.
1974 överlät bröderna Bokinge företaget till Ann-Britt och Hans Pruth.  Byarums Bruk satsade allt mer på produkter för trädgårdar och parker, gator och torg samt på möbler för kaféer och restauranger. Nu återupptogs tillverkningen av flera klassiska möbelmodeller och blomsterurnor.
Framgångarna med de gamla klassiska modellerna stimulerade företaget att i samarbete med formgivare utveckla helt nya möbelmodeller för såväl inom- som utomhusbruk; de första nyheterna i gjutgods sedan Näfvekvarns produktion på tjugotalet, detta inom ett område som förr var så dynamiskt och rikt på idéer. Förutom nya möbelmodeller har under senare år en rad nya produkter tagits i produktion, såsom papperskorgar, askkoppar och planteringskärl.
2010 lämnats över till företagets tredje ägarduo sedan starten 1947. De nya entreprenörerna, Joel Enhörning och Kenneth Ståhl besitter en mix mellan ung företagsamhet och branscherfarenhet. Byarums Bruk vill nu fortsätta utvecklas i samma anda beträffande lokal produktion, återvunnet material, lokala samarbetspartner, hög kvalitet och en stolthet kring det gedigna hantverket.
HomeFöretaget Produkter Nyheter Utställningar Press avdelning Historik Kontakt