Byarums Bruk
På småländska Byarums Bruk tillverkar vi park- och trädgårdsmöbler, planteringskärl, produkter för stadsrummet med mera. Allt i sandformat gjutgods. Produktionen på Byarum består av en blandning av klassiska modeller och modern design. Den äldsta modellen är daterad 1780, den senaste är helt ny. Så idag tillverkar Byarum produkter som formgivits under fyra sekel, och alla produkter tillverkas på gjuteriet här i Byarum.

I gjuteriet på Byarum arbetar vi uteslutande efter äldre, hantverksmässiga metoder, så kallad råsandformning. Det betyder att vi för varje detalj som ska gjutas gör en form av natursand och vatten utan kemiska bindemedel. Därefter fylls formen med smält metall, och det gjutna stycket framträder. På detta sätt blir varje gjuten detalj unik.

Metoden att gjuta i järn utvecklades i Kina före Kristi födelse. Långt senare fann kunskapen vägen till Europa. Under andra hälften av 1700-talet nådde England en världsledande ställning och under 1800-talet utvecklades Sverige till en ledande gjuterination. Det är detta arv som vi på Byarum för vidare, samtidigt som vi i samarbete med formgivare och konstnärer tar fram nya produkter för park och trädgård.

Fakta om aluminium
8% av jordskorpan består av aluminium. Aluminium kan återvinnas med låg energiinsats och liten miljöpåverkan. På Byarums Bruk använder vi endast återvunnen aluminium.

 
HomeFöretaget Produkter Nyheter UtstaNllningar Press avdelning Historik Kontakt