Belysningsbolaget


Tvisten om kopiering av lampan Gladys är avslutad. Efter tingsrättens dom, som helt gick på Bswedens linje, överklagade Mio till Göta Hovrätt. I stället för att fortsätta tvisten domstol har parterna nu gjort upp.

Gunnel Svensson, VD på Bsweden säger: “Det är skönt att kunna lägga det bakom sig men det är också skönt att ha tingsrättens dom i ryggen. Ett litet företag klarar inte av en massa juridiska processer men jobbar man med originaldesign måste man också vara beredd att ta en och annan match.”

I Sverige har det dykt upp många varianter på Gladys och Bsweden ser tydligt att den svenska marknaden påverkats. I andra länder som Spanien, Frankrike, Indien och Saudiarabien är efterfrågan på Gladys fortsatt bra. Kanske ökar också efterfrågan i Sverige när efterföljarna försvinner.

Samtidigt som uppgörelsen med Mio blev klar bestämdes att stora Gladys ljuskronor skall användas på universitetet i Riyadh (Saudiarabien). Kronorna är också aktuella för en kontakt i Colombia. Gladys golvlampor har i sommar gjorts även i en IP klassad special serie för Qatar, där de används på en hotellterrass.

Den internationella framgången för Louise Hederström och Gladys stöder Skövde tingsrätts bedömning att modellen har ett högt konstnärligt värde och att kopiorna av den i huvudsak är en svensk företeelse.
Belysningsbolaget