Dramatik, tragik och världsuccé
– historien bakom 30 designklassisker

”Jag kräks på estetiken!” Orden är Arne Jacobsens. Trots det har hans stol Myran kommit att representera estetiken i sin mest renodlade form. Fladdermusfåtöljen, Lounge Chair och Kobratelefonen är ytterligare exempel på föremål som uppnått kultstatus och fångat en ny generations intresse.I Vespan, Myran, Chanel No 5 ... gör författarna en djupdykning i historien bakom ett antal designikoner. Vi får bland annat veta att världssuccén för Aaltos Savoyvas började med ett hastigt tillkommet tävlingsbidrag ritat med krita på brunt omslagspapper, att Fiskarssaxen med sin karakteristiska färg blev orange av en tillfällighet och att förebilden för formen på den första Coca-Colaflaskan var en kakaoböna. Och så avlivas en gång för alla myten om att Vespan skulle vara ihopsatt av överblivna flygplansdelar.

Urvalet sträcker sig från självklara föremål som porslinet till möbler i sin mest extrema form likt stolen Hill House Chair som aldrig ens var avsedd att sittas på. Det är fascinerande livsöden, framgångssagor utan motstycke, tragik och ensamhet. Kontroversiell konst och tidlös design.
Vespan, Myran, Chanel No 5 – historien bakom 30 designklassiker är designhistoria som den aldrig presenterats förut.

”Den tunna och spindellika konstruktion jag hade framför mig verkade inte vara ämnad att sitta på ens korta stunder. Vad menade han med den? (…) För många arkitekter, där-ibland Mackintosh, var det självklart att ge form inte bara åt själva byggnaden, utan också åt dess lösa föremål. (Vissa gick ännu längre. Henry van de Velde ritade till och med sin hustrus klänningar för att hon riktigt skulle smälta in i inredningen.)”
ur kapitlet Charles Mackintosh, en kompromisslös estet

”Det sorgliga verktyg vi då och då kämpade med var en gammal, totalt ofarlig sax av okänd härstamning, slö och glapp i skänklarna och med för små handtag. (…) Som tur var fick vi en ung praktikant en sommar som också uttryckte sin frustration, och som då fick uppdraget att köpa några
riktiga saxar. Hon frågade inte ens vad vi menade med det, utan kom på ett självklart sätt tillbaka med tre orange Fiskarssaxar. Just självklarheten var intressant. Vilken historia ligger egentligen bakom en så synnerligen lyckad industridesign?”
ur kapitlet Bättre varor för bättre vanor

Vespan, Myran och Chanel nš5...
presenteras med författarintervjuer den 7 februari kl. 16–18 hos bokhandeln Konst-ig, monter AG:01 på Möbelmässan.

Text: Pia Nordahl Frisk och Marit Stigsdotter
Foto: Jonas Sällberg | Form: Mats Fredriksson
Omfång: 208 sidor | Format: 200 x 240 mm | Inbunden
Utgivning: februari 2008
ISBN: 978-91-7843-235-6


Bokförlaget Arena | Fersens väg 9, 211 42 Malmö
E-post info@arenabok.se | Telefon 040 - 10 92 55 | Fax 040 - 10 92 51

För mer information kontakta Hanna Johansson,
hanna.johansson@arenabok.se eller 040-10 92 54.