Door Open

Designelever öppnar dörren för hemlösa – ett samarbete mellan Polardörren och Beckmans Designhögskola till förmån för Stadsmissionen.Att formge dörrar är kanske inte det första du tänker på den dag du bestämmer dig för att bli formgivare. Ändå är det en produkt som kräver stor omsorg i sin utformning både funktionellt och estetiskt. Dörren är en betydlig del av en byggnads ansikte utåt och dess utformning bidrar stort till dess helhetsuttryck.För en dörrproducent som Polardörren känns det dock självklart att söka samarbete med formgivare främst beträffande företagets vision som är att bli marknadens mest kreativa och flexibla dörrtillverkare med tanke på kundanpassad design samt intelligens i dörren.

Under hösten 2004 har studenter från årskurs 2 på Beckmans Formlinje samarbetat med Polardörren i Piteå i ett projekt att formge ytterdörrar.
För studenterna har projektet inneburit en pedagogiskt ovärderlig kontakt med tillverkningsindustrin då de fått genomföra ett projekt från första idéskiss via modellstudier och ritningsprojektering till det färdiga resultatet – en unik dörr framtagen av Polardörren.

För Polardörren har projektet inneburit ett intressant och lärorikt idéutbyte med både studenter och lärare. Ett antal av de framtagna modellerna utgör en bra start för utveckling av nya dörrserier och vissa modeller kan implementeras direkt i Polardörrens utbud.

Resultatet premiärvisades på Möbelmässan i Stockholm, den 9e till 13 februari 2005. I samband med detta inleds också en auktion på de enskilda verken.

Samtliga dörrar är till salu och intäkterna från försäljningen tillfaller oavkortat Stadsmissionens verksamhet för hemlösa.

Budgivningen sker på internet och Polardörrens hemsida. Auktionen pågår sedan fram till den 15e Maj då den stängs för ytterligare bud.

Under våren kommer projektet förhoppningsvis även kunna beses på andra platser i landet.

I samband med Möbelmässan kommer en jury även utse två stipendiater bland studenterna. De kommer av Polardörren tilldelas varsitt stipendium på 10 000 kronor.

Samarbetet mellan Polardörren och Beckmans har fungerat långt över vi vågade förvänta oss när vi inledde projektet och vi är alla mycket glada över slutresultatet!

Vänliga Hälsningar
Beckmans Designhögskola och Polardörren AB