ISLÄNDSK KULTUR PÅ STOCKHOLMS AUKTIONSVERK

KulTur
Isländska kulturdagar i Stockholm!
Dagarna 20-22 september kommer det att hållas isländsk kulturfest i Stockholm med bl.a. konst, design, musik, isländsk mat och diskussion om den nyaste isländska exporten: pengar. Det är Islands Ambassad i samarbete med Stockholms Auktionsverk, Restaurant Sturehof och det isländska företaget Burdarás som står för arrangemanget.

Ambitionen med denna aktivitet är att öka intresset för och kännedom om isländsk kultur, konst, formgivning, ekonomi och miljö i Sverige.

Utställning och auktion
Tisdagen den 20 september kl. 17:00 invigs en utställning av isländsk konst och design på Stockholms Auktionsverk, Nybrogatan 32.

Fru Vigdís Finnbogadóttir, Islands f.d. president, inviger utställningen. Sångerskan Sólrún Bragadóttir, saxofonisten Sigurdur Flosason och damkören Vox Feminae uppträder. Utställningen pågår under två dagar och avslutas med auktion den 22 september kl. 18:30. Detta är första gången som isländsk konst säljs på en speciell auktion utomlands.

På utställningen deltar 41 av Islands mest kända konstnärer och designers med omkring 145 föremål. Det är konstnärerna själva som säljer sina föremål och därför är urvalet mycket personligt och varierande. Här finns konstverk av bl.a. de internationellt välkända Erró, Georg Gudni, Helgi Thorgils Fridjónsson, Kristján Gudmundsson, Sigurdur Gudmundsson och Sigrún Ólafsdóttir.

Många intressanta smycken finns med på visningen, bl.a. deltar den spännande smyckedesignern Brynja Sverrisdóttir (som har bl.a. formgivit smycken för Madonna) med fyra smycken ur kollektionen ”Embracing Faith” och här finns också den likaledes londonbaserade Hendrikka Waage med några exklusiva smycken ­ ett utsökt hantverk. För ovanlighetens skull återfinns även mode på auktionen. Island har en blomstrande modeindustri, som gjort sig känd långt utanför landets gränser. Steinunn Sigurdardóttir, en välkänd kläddesigner som bl.a. har arbetat för Ralph Lauren och Calvin Klein i USA, och firman Spaksmannsspjarir, med sin speciella stil, visar upp flera kreationer. På möbelsidan har vi bl.a. Sigurdur Gústafsson, arkitekt och designer, som har mottagit både Torsten och Wanja Söderbergs pris 2003 och Bruno Mathsson priset 2001. Sigurdur Gústafsson har också gestaltat visningen i Stockholms Auktionsverks lokaler. Vidare visas ”torsklampor”, glas, keramik, silver, ull och isländsk textil.

De flesta formgivarna/konstnärerna hämtar sin inspiration från den isländska naturen och finner där sin harmoni.

Seminarium om isländsk ekonomi
Den 21 september kl. 11-12 hålls ett seminarium på Hotel Mornington, Nybrogatan 53 där man avhandlar frågan: “Varifrån kommer pengarna?” Många isländska företag och banker har, som bekant, expanderat väldigt de senaste åren.

Föreläsare är Thórdur Fridjónsson, VD för den isländska börsen. OSA till: icemb.stock@utn.stjr.is (begränsat antal platser).

Isländskt lammkött
Den 21 september kl 15 presenteras isländskt lammkött på Restaurang Sturehof för kockar, köttimportörer och matskribenter. Isländskt lamm står på menyn hela veckan och den isländska stjärnkocken Hákon Már
Örvarsson från restaurant VOX i Reykjavik gästspelar.

Det isländska lammköttet är vida berömt för sin goda smak, som närmast påminner om vilt. De isländska lammen går ute på högfjället hela sommaren där de “marineras inifrån” när de äter gräs, ljung och örter i den rena orörda naturen.

”Klippt og skori” ­ grafisk formgivning på isländska ambassaden
Den 21 september inviger fru Vigdís Finnbogadóttir, Islands f.d. president, Ólöf Baldursdóttirs utställning av grafisk formgivning på Islands ambassad, Kommendörsgatan 35. Utställningen är ett  samarbete mellan Ambassaden, Posten frimärken och 99 Design och pågår under hösten.

För mer information kontakta:
Islands Ambassad på tel 08-442 83 00 eller email icemb.stock@utn.stjr.is, titta också på www.island.se

Stockholms Auktionsverks informationschef Anna Hamilton på tel 08-453 67 84 eller email anna.hamilton@auktionsverket.se. För information om föremålen eller för att hämta pressbilder se www.auktionsverket.se

Projektledare Christina Nilroth på tel 0705-70 40 58 eller email christina.nilroth@telia.com.

Georg Gudni Hauksson
Untitled
Olja på duk, 173 x 164 cm.Dögg Gudmundsdóttir
Wing
Stol i plywoodVala Torfadóttir & Björg Ingadóttir Spaksmannsspjarir
Outfit 1
Korsett av ullsilke, storlek medium. Ärmar av ullsilke, storlek medium. Tyllkjol, storlek medium. Läderbälte.
Ullkrage. HalsbandBrynja Sverrisdóttir
Embracing Faith
Armband, 18 k guld