Grossman House, Claircrest Drive, Beverly Hills, Los Angeles, California, 1956-57. Foto: John Hartley

Arkitekturmuseet sätter i vår fokus på en av de första kvinnorna inom svensk möbelarkitektur - Greta Magnusson Grossman. Utställningen spänner från början av hennes karriär, med möbeldesign och inredningar i 1930-talets Stockholm, till experimentella villor på Los Angeles sluttningar på 60-talet.  


Utställning på Röhsska museet, 1935 med Studio, Jobs, Fogelmarck och Åsa Lindström.

Med Från Stockholm till Beverly Hills presenterar Arkitekturmuseet historien om en av Sveriges mest originella, och samtidigt mest okända, arkitektkarriärer. Greta Magnusson Grossman gick från det ena banbrytande projektet till det andra. Från en karriär som ung, kvinnlig möbelformgivare med egen butik i Stockholm före andra världskriget, till ett namn inom Kaliforniens experimentella arkitekturvärld på 40-, 50- och 60-talen.


Kiernan House, Hollywood Hills, Los Angeles, California, 1951-52
Foto: John Hartley


Greta Magnusson Grossman föddes i Helsingborg 1906. Efter att ha utbildat sig vid Högre Konstindustriella Skolan (numera Konstfack) skapade sig Grossman ett namn i Stockholm på 1930-talet, där hon drev den egna möbelbutiken Studio. I början av 1940-talet flyttade hon till Kalifornien och fortsatte där sin verksamhet inom arkitektur, inredning och formgivning.


Skrivbord, stol och vikbar skärm, 1952, tillverkad av Glenn of California. Foto: Glenn of California

Under sin karriär i Kalifornien gjorde sig Grossman bland annat känd för att kunna bygga på omöjliga, sluttande tomter. Hon ritade också produkter för mer än ett dussin företag. Ett av hennes mest betydande arbeten är den trebenta golvlampan Grasshopper för belysningsföretaget Ralph O. Smith. Bland hennes uppdragsgivare märks också beställare av villor och möbelföretag som Barker Brothers Co och Glenn of California.


1948-49 Vägghängd Cobra lampa, tillverkad av Ralph O. Smith, ursprungligen formgiven för Barker Brothers  Foto: Harry Baskerville, Jr.

Utställningen visar en översikt av Grossmans arbeten över en tidsperiod av trettio år, verk som karaktäriseras av enkelhet, humor och experimentlusta i nya material. Bland annat visas betydande exempel av möbler och armaturer, modeller och textilier, filmklipp och fotografier av bland andra Julius Shulman och John Hartley.

I samband med utställningen publiceras boken A Car and Some Shorts med Andrea Codrington som huvudförfattare. Det är den första större publikationen om Greta Magnusson Grossmans liv och verk. Den innehåller ett stort bildmaterial av fotografier, ritningar och skisser samt en kronologisk förteckning över hennes verk.

Utställningen är ett samarbete mellan Arkitekturmuseet och R20th Century Gallery, New York


Arkitekturmuseet, The Swedish Museum of Architecture
Skeppsholmen, Stockholm