9 juni - 23 augusti, 2009

2009 går den sjunde omgången av den jurybedömda vandringsutställningen Ung av stapeln. Sedan starten 1998 har Ung inte bara lyft fram innovativ och gäckande form och design utan även skapat en arena för mötet mellan kreatörer och marknaden.

För deltagarna i Ung 7 är utställningen en mötesplats där deras kreativitet, utan krav på anpassning, får möjlighet att möta form- och designmarknaden. För en ung oetablerad formgivare är värdet högt, likaså för en bransch som ständigt behöver injekteras med nyskapande tankar och idéer.

Bakom årets 30 bidrag finns såväl ensamma kreatörer som grupper. Noterbart är dock den stora andelen kvinnliga formgivare som representerar två tredjedelar av skaparna.


Mirage, fotograf Andreas Larsson

Årets stipendiater är Karin Welin som i bidraget ”It’s alive” kombinerat gammal hantverksteknik med innovativt tänkande kring serietillverkningen av nålfilt och därmed lyckats uppgradera dess status samtidigt som varje matta får ett unikt och fantasieggande mönster. Den andra stipendiaten, Lucas Elander Hinnerud, har med bidraget och möbelprojektet ”Geometria” skapat en påfallande dramatisk scenografi genom en lek med enkla geometriska former och rumsliga skalförskjutningar.

Förhoppningen är att även denna omgång av Ung – där tankar om ekologisk hållbar utveckling premierats - kan bidra till en positiv utveckling av branschen såväl nationellt som internationellt.


Adorn - smycken/kläder i ett, fotograf Andreas LarssonUng7 drivs av Form/Design Center,
Riksutställningar, Svensk Form och
Stockholm Furniture Fair.

Utställningsdesign: Karin Andersson och Clara Lindencrona
– bearbetningar gjorda i samarbete med Arkitekturmuseet.


Arkitekturmuseet, The Swedish Museum of Architecture
Skeppsholmen, Stockholm