Arkitektur 1994 – 2004
26 september – 26 november 2006


Fotograf: Nikolaj Alsterdal

” Om vi vill hitta tillbaka till andan av respekt för naturen, måste vi hitta nya material som kan ersätta betong och använda dem för att konstruera byggnader, skapa städer och förhöja människors medvetenhet. Det är en utmaning, inte bara för Japan, utan för hela jorden som vi måste möta tillsammans. Varför? Därför att det är min övertygelse att utan en instinktiv respekt för naturen finns det inte något hopp om att mänskligheten överlever det 21 århundradet”.

Kengo Kuma


Lotus House, 2003-05. Fotograf: Daici Ano

Mellan 26 september och 26 november visas på Arkitekturmuseet en utställning med den internationellt kände japanske arkitekten Kengo Kuma. Det är för första gången en större presentation av hans verk visas i Sverige. De senaste åren har inneburit ett ökat intresse för Kengo Kumas arbeten vars arkitektur kännetecknas av en förfinad enkelhet och minimalism. Hans byggnader får sin karaktär av olika material: metall, trä, bambu eller sten gärna i kombination med helt nya tekniker. Samtidigt äger de en känslighet för platsens speciella förutsättningar. Ekologi och socialt sammanhang är andra viktiga utgångspunkter.


Great (Bamboo) Wall. Beijing, 2000-02

Genom modeller, fotografier, filmer och texter fokuserar utställningen på relationen mellan idé och konstruktion, material och form, intimt sammanlänkade aspekter i Kumas arbeten. Presentationen åskådliggör en byggnads skapelseidé, den efterföljande utvecklingsprocessen och själva förverkligandet. Vad är det som gör denna arkitektur möjlig? Hur ser det dagliga arbetet bakom varje byggnad ut? Hur omvandlar Kuma material till konstruktioner och formgiven materia?


Lotus House, 2003-05. Fotograf: Daici Ano


Detalj av soltorkat tegel
Adobe Museum for Wooden Buddha, Toyoura, 2001-02


Tehus Oribe, 2005. Fotograf: Luigi Alini.


Detalj. Tehus Oribe, 2005. Fotograf: Luigi Alini.

 


Arkitekturmuseet, The Swedish Museum of Architecture
Skeppsholmen, Stockholm