Claesson Koivisto Rune

Arkitekturmuseets sommarutställning under designåret ägnas arkitektkontoret Claesson, Koivisto, Rune som har funnits i tio år 2005. Ända sedan starten har Claesson Koivisto Rune arbetat med fysiska skalmodeller, både inom arkitektur och design. Genom åren har hundratals modeller byggts. Allt ifrån snabba skissmodeller till perfekta presentationsmodeller i trä och akrylglas.

Claesson Koivisto Rune startades 1995 som ett arkitektkontor, men de har alltid arbetat med såväl design som arkitektur. Listan på projekt innefattar allt ifrån en tandborste till ett bostadskomplex på 100 000 kvm i Tokyo.
Claesson Koivisto Rune anser att modeller är ”övningar i rum, volym och form. Möjligheter snarare än representationer av objekt. Ett hus är en uppförd idé. En stol är en tillverkad idé. Men modellen är idén”.
Trots möjligheter att skapa modeller i datorprogram har den "riktiga" modellen aldrig övergivits. De menar att den rumsliga upplevelsen, proportioner och skala inte kan undersökas tillfredsställande på något annat sätt. I deras ögon är det mänskliga ögat och hjärnan snabbare och mer sofistikerade än någon dator.
Kontoret har blivit mycket omskrivet i arkitektur- och designpressen runt om i världen. Förutom internationella hedersbetygelser och projekt så har Claesson Koivisto Rune tilldelats en rad svenska utmärkelser som Utmärkt Svensk Form och Guldstolen.

Utställningsperiod
7 juni-4 september.

 


Arkitekturmuseet,
öppet tis-ons (10-20) tors-sön (10-18)
på Skeppsholmen, Stockholm