Henri Annonsbyrå
Mäster Johansgatan
Arkitekt: Agneta Hahne
& Kristofer Swahn

Text: Torbjörn Flygt
Foto: Åke E:son Lindman


Vikten av att beställaren är tydlig i sina önskemål och att beställare och arkitekt har ett nära samarbete, är Henri annonsbyrå i Malmö ett bevis för.

- Vi hade långa diskussioner om en reklambyrås arbetssätt och olika Fiktioner, och ont hur andra byrålokaler är utformade, berättar arkitekten Agneta Hahne, som ritat den 6oo kvadratmeter stora lokalen tillsammans med arkitekt Kristofer Swahn.

Agneta Hahne, verksam vid det egna kontoret Agneta Hahne Arkitekter, var en av arkitekterna bakom Arkitektens hus, en av de mest uppmärksammade villorna på Bomässan i Staffanstorp 1997.

I de lokaler som nu är Henri annonsbyrås huserade tidigare ett bankkontor. Entrén vette då mot Stortorget. Agneta Hahne valde att vända på lokalen och öppna en entré på det som var fastighetens baksida, mot den oansenligare Mäster Johansgatan. Det medförde helt naturligt en lokal som passar byråns arbetssätt.

Hela fasaden mot Mäster Johansgatan gavs samtidigt ett helt nytt uttryck, med en putsad fasad och höga, smala fönster.

Receptionen är enkelt utformad med en receptionsdisk och två länsstolar. Två skärmväggar ger plats för post, fax och kopiering respektive en garderob.

Bakom en tredje skärmvägg löper en korridor med fyra arbetsrum för projektledarna på den ena sidan och två konferensrum på den andra. Passagen mynnar ut i det stora gemensamma arbetsrummet.

Alla medarbetare har likadana skrivbord och varsin rullhurts. De, liksom all övrig inredning, har specialritats. Medarbetarna har också varsitt skåp med plats för väskor och kläder.

Ett sju meter långt bord i anslutning till Pentryt tjänstgör som kombinerat lunch och arbetsbord.

- Ledorden har varit form, funktion och flexibilitet, kommenterar Agneta Hahne. Och med flexibilitet menar vi hur inredning och rum kan utnyttjas för olika behov.

Det gamla bankvalvet finns kvar, nu med plats för byråns arkiv. Dess vägg av karlshamnsmarmor har behållits.

Innerst i lokalen har den ursprungliga entrén ersatts med en "lutande vägg", en brant trappa där byråns alla produkter och allt kampanjmaterial ställs ut.

Framför den står två soffor som med vridbara armstöd också utnyttjas som arbetsplatser, delvis avskärmade av hissen till källargaraget. Intill finns ett mindre bibliotek.

Den vackra takkupolen har varit vägledande för lokalens ljussättning. Huvudsakligen kommer takljuset i det gemensamma arbetsrummet från lanterniner. Ett fast undertak tillsammans med infällda spotlights ger ett neutralt ljus och bidrar till att göra rummet tydligare.

Agneta Hahne har arbetat med teman som är återkommande. Exempelvis har de infällda dörrarna av blästrat glas samma mått som fönstren mot gatan.

Golvet, oljebehandlad bokparkett, är ett flytande installationsgolv. Genomgående material är oljad bok, rostfritt stål och glas.

Agneta Hahne, Västergatan 31A, 211 21 Malmö
Tel. 040-611 23 30.

 

Back to