Designstipendier 2006
Region Skånes designstipendium till etablerad designer går i år till Karl-Axel Anderssons pall ”P1”

Foto: Sven Persson

Juryns motivering:
Pallen representerar en klassisk modell i ny uppdaterad version som har alla förutsättningar att bli en ny klassiker. Genom väl genomarbetade materialmöten och en innovativ men varsam utveckling av traditionellt tillverkningssätt lyfts produkten både estetiskt och hållfasthetsmässigt. Karl-Axel Andersson tilldelas stipendiet för pallens avskalade uttryck, omsorgsfullt gestaltade detaljer av bl.a. lokalt producerad rödbok men också för hans i övrigt nyskapande och starka produktion.

Foto: Karl-Axel Andersson

Karl-Axel Anderssons pall ”P1”.
 
- Jag försöker vara mån om ytor och rätt material, det är viktigt med kvaliteterna. Detaljerna är också betydelsefulla och ska fungera hela vägen, så pallen kan hålla länge. Det är viktigt också att den inte bara blir ett objekt – den ska vara okej att sitta på också – och flexibel.
Karl-Axel Andersson designer

Foto: Karl-Axel Andersson

Foto: Karl-Axel Andersson
 

Designstipendium till nyutexaminerad designer delades inte ut i år p.g.a. ”avsaknad av nydanande och djärva förslag.” - Det var synd. Många hörde av sig om sista ansökningsdagen, men vi fick bara in en 6-7 ansökningar. Vi har funderat lite på om det beror på att ansökningstiden gick ut i maj, då de har avslutningsarbeten i skolan, och det ska vi kolla upp till nästa år.
 
Charlotte Lindström, juryns ordförande, Region Skåne