Hans J Wegner
på Antikmässan
Den största utställningen

på tre decennier

Utställningen The Chair - according to Hans J Wegner visas den 23-26 januari, 2003, på Antikmässan, i Stockholm. Stolarna som visas är från 1940 till 1988. En Wegner-utställning av den här digniteten har inte visats på mer än 30 år i Sverige.

- I våra ögon är Wegner världens främste möbelarkitekt — och det är vi inte ensamma om att tycka. Många av dagens formgivare låter sig inspireras av hans tidlösa design, säger Henrik Ejnefjäll, på företaget d.century, som säljer dansk design från 1930 till 1970, i Stockholm och Malmö.

Kennedy och Wegner

Wegners konsekventa och målmedvetna arbete placerade "Danish craftmanship" på världskartan. Genombrottet kom på 50-talet, när det amerikanska magasinet "Interiors" placerade "The Round Chair" på omslaget, skrev att det var världens vackraste stol och utsåg den till "The Chair". Intresset minskade inte när CBS köpte in tolv "The Round Chair " till de TV-sända valduellerna mellan Kennedy och Nixon på 60-talet.

- John F Kennedy, som hade problem med ryggen, ville ha The Round Chair, eftersom han tyckte att stolen var bekväm, berättar Henrik, d.century.

Krav på form och funktion

Dessa två episoder är en bra sammanfattning av vad det är som gör Wegner till denna möbelgigant.

- Wegner hade ett absolut krav på att form och funktion måste följas åt. Till det ska läggas hans jordnära livsfilosofi och stora hantverksmässig kompetens. Han kände sig faktiskt mer som hantverkare än arkitekt.

De flesta stolar som ställs ut är från Wegners mångåriga samarbete med snickarmästare Johannes Hansen. De kompletteras med stolar från de möbelproducenter som tillverkar hans möbler idag.Hans J Wegner berättar att han och kollegan Börge Mogensen, skulle möblera några hotell i Köpenhamn, 1953. Johannes Hansen, som nämns i texten, är den möbelsnickare Wegner samarbetar med i nästan 25 år.

"Jag skulle göra en herrbetjänt Jag tänkte att det hade varit kul om man också kunde använda den till något, när det inte hängde kläder där".

På Snedkerlaugets utställning 1953 kommer kung Frederik och besöker utställningen. När han ser stolen i Johannes Hansens monter säger han: "En sådan kan jag ha användning för" och så beställer han en, men Johannes Hansen hade bestämt sig för att han inte skulle göra någon. När kungen kommer igen nästa år, med drottning Ingrid, säger han: "Var blev det av min stol?" Så Johannes Hansen blev tvingad att göra några.


För mer information: Henrik Ejnefjäll 070-2936933.


Model:
JH501/PP501 "The Round Chair"
Manufacture:
Johannes Hansen, PP-möbler
Year:
1949.

"The chair is the thing that is probably closest to people", explains Wegner.

"So it´s important that its detailing is in order".

Model: AP46/JH46/EJ100 "Ox Chair"
Manufacture:
AP-stolen, Johannes Hansen, Erik Jörgensen
Year:
1960.

This is Wegner´s own favourite chair.


Model: JH540/PP250 "Valet Chair" or "Bachelors Chair"
Manufacture:
Johannes Hansen, PP-möbler
Year:
1953.

"A chair have a personality - or lack of it - just like people do!

Model: JH512/PP512 "Folding Chair "
Manufacture:
Johannes Hansen, PP-möbler
Year:
1949.